La începutul acestei luni Guvernul României oferea Papei Francisc, în cadrul unei vizite oficiale, mai multe borcane cu miere ecologică produsă în mărginimea Sibiului. Reporterul Turnul Sfatului a vizitat mica făbricuță a Herța Bio Apicole din satul Galeș pentru a vedea cum se produce mierea biologică naturală într-o fabrică în care s-au investit 100.000 de euro, fonduri europene.
Herța Bio Apicole este o mică afacere de familie începută în 2012. Ioan Cosmin Herța, administratorul și sufletul businessului, a renunțat la job-ul pe care îl avea la o companie cunoscută din Sibiu și s-a orientat către creșterea albinelor.
”În Galeș primit taică-miu moștenire o grădină și așa am descoperit albinele. Am căutat de la bun început să facem calitate. Nu am vrut să facem compromisuri, nu am vrut să avem miere cu zahăr, nu folosim antibiotice, nu folosim chimicale. Suntem atenți la cel mai mic detaliu. Acum trei ani de zile am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de 100.000 de euro prin care am pus la punct o linie de ambalare și îmbuteliere profesională, la cele mai înalte standarde. Am lucrat printr-un proiect POCU (Programul Operațional Capital Uman n. r.) pe întreprinderi sociale. Adică am vrut să întoarcem din ceea ce facem și producem noi societății, să fim parte din comunitate și să ajutăm cumva comunitatea. Pentru un apicultor este extrem de greu să reușești așa ceva, sunt greu de accesat fondurile și mai ales să ajungi la un astfel de buget. Suntem foarte mândri că am reușit să facem asta și acum putem pune pe masă un produs sută la sută natural”, a explicat pentru cititorii Turnul Sfatului Cosmin Herța.
Noua linie de producție are o capacitate de până la o tonă de miere de pe zi, însă totul a pornit cu doi stupi. Doi stupi și multă pasiune.”În momentul în care am lăsat munca la oraș și am venit la Galeș, în grădina aceasta era plin de flori. În perioada de primăvară este o nebunie de miresme, de flori, de culoare… Eu eram mâncător de miere, consumam produse apicole și polen. În momentul acela am avut o revelație, s-a declanșat ceva în mine și mi-am luat doi stupi. De la doi stupi a început totul. Mi i-am pus în grădină și am descoperit un microb… Dacă nu-ți place apicultura nu poți să faci asta. Am început de la doi, am crescut treptat la 25, 30, 40, 80 și acum am ajuns la 100 de familii. 100 de familii de cules, adică de producție”, povestește Cosmin Herța.
Herța Bio Apicole produce doar miere biologică naturală. Pentru aceste două cuvinte ”biologică” și ”naturală” administratorul ei trece constant prin numeroase verificări riguroase, inclusiv din Germania. Pe care le și plătește. Mierea este testată în laborator în Europa de Vest, separat este verificată și certificată linia de producție și în paralel există o certificare specială pentru familiile de albine. Cosmin Herța a povestit că într-o zi s-a trezit cu un control neanunțat în mijlocul pădurii, unde se afla cu camionul cu stupi. După ce au prelevat probele experții au plecat cu ele către laborator.
”Cele 100 de familii de albine pot să producă până la 5 tone de miere pe un cules. Din păcate, în partea ecologică, producția nu mai este la fel de mare pentru că noi hrănim albinele tot cu miere. Și atunci, nu putem extrage toate mierea, trebuie să le lăsăm și lor să treacă peste iarnă. Când ești ecologic tratamentele ecologice nu mai sunt la fel de eficiente ca cele chimice și atunci trebuie să faci de trei ori un tratament ecologic”, a explicat Cosmin Herța. Pe înțelesul tuturor, este ca și cum ai compara efectul unei pastile de la farmacie cu cel al unui ceai natural, atunci când te doare ceva.
”Sunt foarte multe detalii pentru a scoate pe piață un produs curat, adică fără antibiotice, fără chimicale, ceară doar din stupi, sârmă de inox. Pe urmă avem doar miere de pădure pentru că ce înseamnă floarea soarelui și rapiță sunt culturi stropite și automat mierea nu mai este naturală. Aici, în Mărginime, nu avem așa ceva”, mai spune Cosmin Herța.
În clipul de mai jos puteți vedea cum arată mica făbricuță din satul Galeș și circuitul tehnologic, de la zona de depozitare a materiei brute până la partea de îmbuteliere și pe urmă spațiul de etichetare și depozitare.
”Dacă ai în față un produs ecologic de calitate, este suficient să-l guști ca să ți-l dorești și a doua oară”, spune cu mândrie Cosmin Herța.
Am vorbit cu apicultorul sibian și despre mierea pe care o găsim în multe supermarketuri și hypermarketuri, inclusiv cele din Sibiu. Cosmin Herța ne-a mărturisit că cea mai bună metodă pentru a verifica dacă o miere este naturală este să înclini borcanul pentru a vedea densitatea. Spre exemplu, un kilogram de miere bună încape într-un borcan de 720 de grame.Din acest punct de vedere, problemele apicultorilor sunt multe, unele lanțuri de magazine importând mierea cu prețuri ieșite din comun pentru un crescător de albine local: 190 de lei pe kilogram, pe când la Galeș ea pleacă cu 70 de lei din fabrică. Totodată, dacă în UE avem reguli clare și stricte, în statele din afara Uniunii Europene legislația este mult relaxată. Așa ajung pe rafturile magazinelor borcane ce conțin doar 20% miere, restul fiind zahăr, melasă sau chiar amidon de porumb.
Mierea produsă în Galeș este comercializată în magazine din toată țara, precum: Iași, Craiova, Timișoara, Târgoviște și multe altele. Prețul unui borcan de miere este cuprins între 15 și 69 de lei, în funcție de sortiment. În Sibiu mierea de la Herța Bio Apicole se poate comanda online și transportul este gratuit.
Sursa: https://www.turnulsfatului.ro/2024/03/07/noua-generatie-de-fermieri-cum-arata-o-fabricuta-de-100-000-de-euro-din-marginimea-sibiului-unde-se-produce-miere-biologica-naturala-209620